1 Mart 2012 Perşembe

Felsefe Danismanligi nedir duyan oldu mu?

Öyleyse, kisaca size bahsetmek isterim:

Tarihsel Gelisimi:

1981 yılında Gerd B. Achenbach adlı Alman filozofunun onculugu ile gelisen bir akimdir. Ilk olarak  bir danışmanlık ofisi açmistir.

1982 yilinda 10 üye ile birlikte Almanya'da Felsefi Pratik Derneği'ni kurmustur.

1984 yılında akim akademik cevrede duyulmaya baslamis, ilk kez Amsterdam Üniversitesi'nde pratik felsefeye meyletmiş felsefe öğrencileri Achenbach'ın düşüncelerinden etkilenerek bir çalışma grubu oluşturmustur.

1987 yilinda Derneğin dergisi Agora'nın ilk sayisinin basilmasinin ardinda, calisma grubuna katilan Ad Hoogendijk Hollanda’daki ilk felsefi danışmanlık ofisini açıp çalışmaya başlamistir.

1992 yılında, “American Society For Philosophy, Counseling, Psychotherapy” (ASPCP); yani “Felsefe, Danışmanlık ve Psikoterapi İçin Amerikan Topluluğu” kurulmuştur. Bu topluluk, üç disiplini bir araya getirmek, felsefe ile diğer danışmanlık meslekleri arasında bir bağ kurmak için oluşturulmuştur.

1998”de “American Philosophical Practitioners Association” (APPA); yani “Amerikan Felsefe Uygulayıcıları Birliği” de ortaya çıkmıştır.

Gunumuze kadar Felsefi danışmanlık akımı sirasiyla Fransa, İsrail, Kanada, Amerika, İngiltere, Ispanya ve Güney Amerika ve Afrika'ya yayılmistir.

Bu ekolun öncüleri olan Achenbach ve Marinoff’un çalışmaları ekseninde, Lahav, Amir, Schuster, Walsh, Merstein, Martin, Kuçuradi ve Raabe gibi düşünürler, konu ile ilgilenmektedir. Tek-tuk de olsa Turkiye’de bu akim ile ilgilenenler olmus, bireysel de olsa cesitli calismalar yapilmistir.

Sosyal gelisimi:

Felsefe ile birazcik ilgilenmis herkesin bilebilecegi gibi, temel olarak felsefe gunluk hayatimizin icindedir. En eski Dogu ve Bati kulturlerinde felsefenin cikis noktasi yasadigimiz dunyayi, cevremizi ve kendimizi kesfetmektir. Bununla parallel olarak Felsefe Danismanligi yeni cikmis bir ekol değildir, Pratik felsefenin temelidir. Antik yunan filozoflari, Sofistler, Aydinlanma filozoflari, Varoluscu filozoflar, Felsefelerinin temelinde yasadiklari hayatlarında karşılaştıkları sorunlara, güçlüklere karşı çözüm arayışlarından ve onerilerinden dolayi birer felsefi danışmanidir. Gunumuz akademik felsefe geleneginin tersine felsefe halki ve yasadigimiz cevreyi hedef almaktaydi. Iste, simdi tekrar felsefe danismanligi ile felsefeyi sadece entellektuel bir ugras olmaktan cikarip gunluk hayatlarimiza uyguluyoruz.

Pekii, Neden Felsefe Danismani?

Cevap cok basit, Cunku hepimizin gunluk hayatta karsilastigi zorluklarin cogu felsefi kaynaklidir. Her turlu iliski problemi, kafa karisiklikliklari, duygusal sorunlar, is hayatindaki zorluklar, kariyer secimi, toplumsal-kulturel ve siyasi karsitliklar… Bunlarin en ozunde de kendimizle ilgili problemlerimizde basvuracak tek kaynak felsefe olacaktir. Su noktada hatirlanmasi gereken, Felsefe Danismanlari ya da filozoflar hic bir sorun icin size onceden belirlenmis bir recete sunmaz. Bunun otesinde bizi kendimize ve kosullarimiza en uygun cozumu bulmamiz icin yonlendirirler. Kisacasi, felsefe Danismaniligi yada terapisi kendimizde ve cevremizdeki sorunlari anlayip, onlari farkli yonlerden degerlendirmemizi saglayan bir yaklasimdir. Konulara farkli yaklasimlari okumus ve aratirmis bir felsefeci, yasadigimiz problemlerin nedenlerinin bulunması, anlam kazanmasi ve farkli cozum onerileri sunulmasi surecinde bizlerin düşünmesine yardım eder. Felsefe Danismanligi, her hangi bir konuda sizi ikna etmek ya da belli gorusleri dayatmak yerine, kendi inançlarınız hakkında daha berrak, daha derin ve daha çeşitli fikirlere ulaşmanızı ve bunları göz önünde bulundurarak sorunlarınızı çözmenizi, yaşamınızı yönlendirmenizi hedefler.

Bu yön verme, taa 2500 yıl öncesiden günümüze kadar yaşamış filozofların teorileri, düşünce yöntemleri, sorunları çözerken izledikleri yollar ve bunları gündelik hayatımızda nasıl kullanabileceğimizi konuşarak yapılmaktadır.

 Bu Felsefe Danışmanlığı Nedir, diyenlere?

Tarihi boyunca filozofların pratik olarak karşılarına çıkan kişilerle yaptıkları sorgulama ve tartışmaların günümüz koşullarına uyarlanmasıdır. Danışan ve danışmanın dialoglar ile edindiği felsefe bilgisinin, kavramlarının, analizlerinin ve sorgulamalarının, mantıksal akıl yürütme yöntemleri ile günlük hayatta karşılaştıkları belirli ikilem ve güçlüklere uygulamasıdır. Felsefi danışmanlık felsefe ve günlük hayat arasında bir bağ kurararak, bize felsefenin bireyin pratik ve günlük hayatından ayrılamayacagını gösterir.

Felsefi danışmanlık sırasında kalıplaşmış kavramlar, inançlar, teoriler ve fikirler üzerine çalışılır. Aynı şekilde, hepimizin hayatının temelinde yer alan mutluluk, ahlak, doğruluk, özgürlük ve sorumluluk gibi kavramların birbirleriyle ilişkilerine değinir. En önemlisi, bu sırada bireyler dünya görüşleri ve fikirleri üzerine çalışırken, bir yandan da sorunalrı yaratan duygusal ve psikolojik mekanizmalarla da ilgilenir.

Bu Felsefe Danışmanlığı Ne degildir, diyenlere?

Felsefi danışmanlık herhangi bir psikiatri ya da psikoterapi türü değildir, varoluşa dair bilinmezleri, bilmeceleri psikolojik sorunlara indirgemez. Asla danışanların nevrotik ya da hasta olduğunu varsaymaz, yaptığı çalışma bir tedavi değil, yaşadığımız sorunlara bir çözüm getirme yöntemidir. Felsefi danışmanlık, sizi ve problemlerinizi etiketlemek yerine, konular üzerine açık ve net bir şekilde derin düşünülmesini sağlar.

Riella Morhayim

2 yorum:

  1. Cok guzel yazmissin... peki felsefi danismani nerden buluyoruz?

    YanıtlaSil
  2. merhaba,

    Tesekkur ederim.

    turkiyede felsefe danismani yok denecek kadar az...
    Ben suan bu konuda calisiyorum, Avustralya da ve Kanada da Felsefe Dansmani olarak taniniyorum...

    Peter Raabenin ogrencisiyim hatta asistanigini yapiyorum.
    Istanbulda beraber calistigimiz kisilerde mevcut. Eger ilgiliyseniz bu konuda gorusebiliriz.

    Sevgiler

    http://australasianconsultingphilosophers.com.au/miss_riella_morhayim.php
    http://www.ufv.ca/faculty/philosophy/raabep/

    YanıtlaSil